PATRIMONI
esglesia
Església de Sant Jaume
Edifici d’estil gòtic tardà, amb 40 m de profunditat, 12,5 m d’amplària i 20 d’alçada. Va ser inaugurada l’any 1639, tot i que les obres van continuar durant algun temps més.
campanar
El campanar
El campanar l’element que descata per sobre de tots els altres, es va acabar de construïr en una època molt posterior a l’església, l’any 1889. El campanar té una alçada de 56,60m. Les vistes des del cap de munt són les millors de la ciutat, i el podeu visitar en una de les nostres visites guiades.
castell
El castell de calaf
Construït fa gairebé un miler d’anys, al voltant del 1015, la fortificació calafina s’alça fins als 714 metres, amb murs que arriben als 10 metres de longitud i 3 metres de gruix, números que denoten que és un castell notable. Està situat en un punt estratègic, ja que comunica amb una via que es dirigeix al nord de Catalunya i un altra en direcció contrària, cap a la Catalunya Central i les terres de la Segarra. És al Carrer Xuriguera, 42.
NOVETAT
Des de finals de 2022 també es pot realitzar una visita guiada en realitat virtual (3D).
Excepte festius (Nadal, Sant Esteve i Any Nou)
Punt de sortida des de l’Oficina de Turisme
Cal reserva prèvia. Reserves o més informació:
93.868.08.33 o calaf.turisme@calaf.cat
Preu 8€ (realitat virtual) i 2€ (visita normal)
Menors de 10 anys en visites familiars – gratuït
hospital
L’Hospital de Calaf
Edifici situat al peu del castell. Destaca per l’alta Torre Quadrada, formada per carreus escaironats, i per d’altres estances com l’església. L’edifici ha estat rehabilitat i reconvertit en Centre Cívic, que alberga el Centre de Recursos per a l’Ocupació i una sala polivalent per acollir conferències i exposicions.
plaça
Plaça gran
L’antic indret on es feia el Mercat de Calaf, situada al davant de l’església, la plaça Gran és envoltada per edificis construïts sobre porxos, uns d’arcs de mig punt i d’altres d’arc rebaixat.
portal
Portal de l’Hospital i de Xuriguera
Els portals de l’Hospital i de Xuriguera són propis dels orígens de Calaf. En la imatge podreu observar el de l’Hospital.
ermita
L’ermita de Sant Sebàstia
És un edifici religiós considerat Bé d’Interès Local, situat al turó de Sant Sebastià. És d’una arquitectura senzilla, on hi destaca l’arc de mig punt a la porta de l’entrada i el seu campanar d’espadanya o de cadireta. Es va construir l’any 1690, en agraïment per haver salvat el poble calafí de la pesta negra l’any 1651. Actualment, s’hi celebra un aplec cada 1 de maig.
cases
Cases senyorials
convent
Convent de Sant Francesc
Amb una arquitectura barroca, el convent de Sant Francesc va ser construït pels franciscans entre l’any 1715 i el 1729, després que el solar on està ubicat, a l’antic Priorat Canonical de Sant Jaume de Calaf, fos abandonat quan l’església es va traslladar al centre del poble. En destaca, encara que amb un estat precari, la porta barroca d’accés d’estil classicista, flanquejada per columnes adossades i timpà semicircular.
El convent es va funcionar de manera precària durant el Trienni Liberal (1820-1823), quan va ser exclaustrat i va ser abandonat al 1835, any de les desamortitzacions. Va patir una ocupació militar durant les guerres carlines i, des d’aleshores, el seu estat s’ha anat deteriorant. De fet, actualment, només se’n conserven només els murs exteriors de l’església i el claustre d’un sol pis, amb pilars i motllures clàssiques. Està al carrer del rentador.
convent
Casa de Laureà Figuerola
Laureà Figuerola i Ballester (Calaf, 1816 – Madrid, 1903) fou un economista i polític català, que estudià filosofia i dret. És conegut per la creació de la unitat monetària de la pesseta. Fou el primer doctor en dret sortit d’una universitat espanyola.
Aquesta era la seva casa que passa a formar part del patrimoni calafí.