l'antic hospital i el portal

L’Hospital de Sant Francesc d’Assís es va construir sobre l’antiga muralla al segle XVI. Situat a peu de camí, en un lloc de pas com era l’entrada principal de la vila emmurallada, l’Hospital, tot i ser una fundació privada i vinculada a l’església, exercia tasques de beneficència, hostalatge i refugi per acollir vianants i tenir cura de malalts. Tot això en un context, els segles XVI-XVII, amb una població delmada pels flagells de pesta, guerres i conflictes socials (bandolerisme), que convertien camins i cruïlles en llocs veritablement perillosos, i amb una gran massa de marginats socials i de pagesos pobres.

L’Hospital fou restaurat el 1884 i ocupat per religioses Carmelites de la Caritat que el convertiren en un col·legi per a nenes fins al 1936. Després de la Guerra Civil el col·legi fou dirigit per germanes dominiques de l’ensenyança. Fou abandonat el 1965, any en què les monges passaren a un nou edifici, col·legi fet a la vila.

El portal de l’Hospital era l’accés al terme del castell, entrada d’una primitiva muralla que només encerclava del carrer de Xuriguera fins al castell.

El antiguo hospital y el portal

The old hospital and the portal

Le vieil hôpital et le portail